Waals regionalisme tegenover Vlaams nationalisme

Datum28/11/2013 - 28/11/2013
Locatieparochiezaal van Teralfene, Balleistraat 20
Website

Davidsfonds Teralfene nodigt u uit op donderdag 28 november om 20 uur in de parochiezaal van Teralfene, Balleistraat 20, voor een voordracht van Chantal Kesteloot over ‘Waals regionalisme tegenover Vlaams nationalisme’.

De Vlaamse beweging heeft zich sinds de 19de eeuw ontwikkeld. Daartegenover ontstond een Waalse beweging.

Wat waren hun profiel en tegenstellingen? Waardoor is de kloof tussen Vlamingen en Walen verbreed. Zijn de Vlaamse en Waalse beweging echt rivalen of hebben ze gemeenschappelijke belangen?

Wat werd het politieke project van de Waalse beweging na de staking van de winter ’60-’61? Welke eisen kwamen daaruit voorten hoe veranderde dat de verhouding met de Vlaamse beweging? En hoe evolueerde de band met Brussel en met de Franse gemeenschap.

Chantal Kesteloot (°1963) is doctor in de geschiedenis van de ULB. Sinds 1992 maakt ze deel uit van de vaste onderzoeksploeg van het CEGESOMA (Studie- en Documentatiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij).

Haar voornaamste onderzoeksdomeinen hebben betrekking op de geschiedenis van de Waalse beweging; het vraagstuk Brussel; herinnering van de oorlog en de nationale geschiedenis; de problematiek van nationalisme en nationale identiteit.

Meer info te bekomen bij de bestuursleden en de voorzitter Alfons Rossignol 053-66.28.21, alfons.rossignol@telenet.be.

Ook het nieuws vraagt om steeds met liefde en zorg te worden omringd. Bondig waar het kan, langer als het moet, maar altijd duidelijk en helder.

Laat een commentaar achter

*