WO 1, de groote oorlog – WO 2, de wereldbrand

Datum07/11/2013 - 07/11/2013
Locatieparochiezaal van Teralfene, Balleistraat 20
Website

In het kader van de herdenking van de honderdste verjaardag van het begin van de Eerste Wereldoorlog, organiseert het Davidsfonds, afdeling Teralfene, een eerste bijdrage door professor Luc De Vos.

De fascinatie voor oorlog is bij prof. Luc De Vos te zoeken bij zijn roots.  Hij is geboren in de Westhoek. Zijn familie aan moeders zijde komt uit Esen, Diksmuide, waar alles en dan ook alles, vernietigd was in de Eerste Wereldoorlog. Zijn familie had ook bezittingen op de zeedijk, allemaal vernietigd in de Tweede Wereldoorlog. Hij is dus opgevoed met slagvelden.

Toen hij 12 was, zagen zijn vader en hijzelf op de Wereldexpo in 1958 voor het eerst jonge ventjes in uniform, cadetjes. Vader De Vos zag dit wel zitten voor zijn zoon. Na de cadettenschool volgde de militaire school. Hij had naar de universiteit kunnen gaan, maar hij wou officier worden. Tot 1985 was hij militair. Toen is hij prof geworden. Vorig jaar is Luc De Vos, ‘prof oorlog’ met emeritaat.

Prof Luc De Vos is dé defensiespecialist bij uitstek en adviseert dan ook politieke leiders en media.

In zijn voordracht, ‘WO 1, de groote oorlog – WO 2, de wereldbrand’, belicht Luc De Vos gelijkenissen en verschillen tussen de twee wereldoorlogen in de twintigste eeuw. Alle oorlogen roepen extreme emoties op (angst, haat, verdriet, solidariteit, diabolisering …). Alle oorlogen veroorzaken onnoemelijk menselijke leed en materiële verliezen. Alle oorlogen doen de ethische normen vervagen.

Een brok recente geschiedenis gebracht door een autoriteit ter zake. Niet te missen dus!

Deze voordracht vindt plaats op donderdag 7 november om 20 uur in de gebruikelijke parochiezaal van Teralfene, Balleistraat 20.

Meer info bij de voorzitter Alfons Rossignol 053-66.28.21 of alfons.rossignol@telenet.be.

Ook het nieuws vraagt om steeds met liefde en zorg te worden omringd. Bondig waar het kan, langer als het moet, maar altijd duidelijk en helder.

Laat een commentaar achter

*