liedekerke 11 november

FOTO’S: Vierde deel Memoriaal en poëzie kleuren 11 november in Liedekerke

Gepost op 11/11/2014
Door: Rudy De Saedeleir

Aan het oorlogsmonument achter de Sint-Niklaaskerk in Liedekerke werd deze ochtend het vierde en laatste deel van het Memoriaal van een Wereldoorlog onthuld, in combinatie met het jaarlijkse eerbetoon op 11 november aan het monument.

Dit keer worden dertien Liedekerkse gesneuvelden in beeld gebracht. Honderd jaar lang werd in Liedekerke aangenomen dat er dertien Liedekerkenaren sneuvelden op het ‘veld van eer’, maar diepgravender onderzoek van het Liedekerks Heemkundig Genootschap in de oorlogsarchieven in de Westhoek bracht recent aan het licht dat het niet om dertien maar om negentien gesneuvelden gaat.

Vier van de zes bijkomende Liedekerkse gesneuvelden – Alfons De Braeckeleer, Camilius Van Den Borre, Eugene De Brabanter en Philemon Pauwels – werden teruggevonden op begraafplaatsen in de Westhoek, de overige twee namen – Emile Van Vaerenbergh en Emiel De Braeckeleer – werden opgegeven als vermist.

Aansluitend vond in het volgelopen gemeenschapscentrum Warande het erg gesmaakt poëzieprogramma ‘Te wapen!’ plaats, voorafgaand aan de toespraken door Clement Mertens, voorzitter van de oud-strijders, en burgemeester Luc Wyant. Tot slot werd de dichtbundel ‘Likert waar ik van hou’ van Wies Borre voorgesteld.

Rudy De Saedeleir
Ook het nieuws vraagt om steeds met liefde en zorg te worden omringd. Bondig waar het kan, langer als het moet, maar altijd duidelijk en helder.

Laat een commentaar achter

*