Opening JC Bokaal Liedekerke 01

FOTO’S: Liedekerke huldigt jeugdcentrum Bokaal in

Gepost op 30/01/2016
Door: Rudy De Saedeleir

Onder grote publieke belangstelling en met Marijn ‘Boma’ Devalck als eregast werd op de Heuvelkouter in Liedekerke vanmiddag het gloednieuwe gemeentelijke jeugdcentrum Bokaal ingehuldigd.

Liedekerke droomde al meer dan twintig jaar van een jeugdcentrum, maar het is pas de laatste vijf jaar dat het dossier echt in een politieke stroomversnelling kwam. Eerst was er het vergevorderde plan om een jeugdcentrum te bouwen aan de overzijde van het zwembad, maar door het te dure prijskaartje – minstens 2,5 miljoen euro – en praktische bezwaren met enkele pijpleidingen, werd dat plan alsnog begraven.

Uiteindelijk werd gekozen voor een constructie die de brug maakt tussen het zwembad en de sporthal. Het uiteindelijke prijskaartje bedraagt 2,1 miljoen euro. Het jeugdcentrum omvat onder meer een fuifzaal, twee vaste lokalen voor Chiro Likert, een lokaal voor het nieuwe jeugdhuis Bokal, een cafétaria en enkele opberglokalen.

De naam ‘jeugdcentrum Bokaal’ werd gekozen uit een open wedstrijd. “Er werden een vijftal namen weerhouden waaruit het schepencollege de definitieve naam koos”, zegt schepen van Jeugd Steven Van Linthout (CD&V). “De naam Bokaal was meermaals gesuggereerd  en die is het dan ook geworden, vooral omdat die goed in de mond ligt: ‘We gaan naar den Bokal’. Bovendien is het een glazen gebouw, waardoor het ook wat lijkt op een bokaal.”

Een van de drie personen die de naam ‘Bokaal’ aanprijsden is Lotte Hemelsoet. Zij werd door de onschuldige hand van de Affligemse burgemeester Walter De Donder geloot uit een ‘bokaaltje’ en mag het jeugdcentrum één keer gratis gebruiken voor een fuif.

In de fuifzaal mogen jaarlijks twaalf fuiven worden gehouden. “Enkel Liedekerkse verenigingen zullen er fuiven mogen organiseren. Voor de rest zal de grote binnenruimte op zondag worden gebruikt door Chiro Likert. De seniorenverenigingen mogen het jeugdcentrum overdag gebruiken”, aldus Van Linthout.

Op de opening van het cafétaria, dat gedeeld wordt met de sporthal Heuvelkouter, is het nog even wachten. Er wordt nog volop onderhandeld met potentiële uitbaters.

Rudy De Saedeleir
Ook het nieuws vraagt om steeds met liefde en zorg te worden omringd. Bondig waar het kan, langer als het moet, maar altijd duidelijk en helder.